AKER KİMYA

BOYA VERNİK KİMYASALLARI

XANTHAM GUM

Xantham gum, C35H49O29 formülüne sahip Xanthomons campestris bakterisi tarafından şeker, dekstroz, mısır şurubu veya nişastanın fermantasyonu ile üretilen doğal bir biyopolimerdir. Bileşenlerin ayrılmasını önleyen etkili bir koyulaştırıcı, emülgatör, ve stabilizatördür.

Favoriler

XANTHAM GUM ÖZELLİKLERİ

Beyaz renkte, toz formundadır.

Organik solventler içerisinde çözünmemektedir.

Yüksek viskoziteye sahiptir.

pH 4 ile pH 10 Aralığında en iyi stabilizasyona sahiptir.

Yüksek konsantrasyonlarda bile gözle görülür berrak çözeltiler oluşturur.

Hem asidik hem de alkali çözeltilerde çözünebilir.

Enzimatik degtadasyona yüksek direnç gösterir.

 

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

CAS NUMARASI: 11138-66-2

KİMYASAL FORMÜL: C35H49O29

KİMYASAL İSMİ: Xantham gum, E415, Ksantan gam

MOLAR KÜTLE: 933.748 g/mol

ÇÖZÜNÜRLÜK (su içerisinde): Soğuk ve sıcak suda çözünebilir.

 

KULLANIM ALANLARI

Organik solventlerde çözünmeyen xanthan gam; su içeren sistemlerde reolojik kontrol ajanı olarak, emülsiyon ve süspansiyonlar için stabilizatör olarak kullanılmaktadır.

Suyu tutmakta, donma-çözünme stabilitesini arttırmakta, nişastanın retrogradasyonunu önlemekte ve raf ömrünü iyileştirmekte kullanılır.

Salata sosları, çikolata şurupları gibi buzdolabından çıkar çıkmaz tüketebilecek ürünlerde, soğudukça kıvamı arttırması nedeni ile kullanılır.

Antibiyotik gibi ilaçların etkilerini düzenlemede ve düzenli dozajın sağlanmasında kullanılır.

Gıda sektöründe, keçiboynuzu, dondurma ve dondurulmuş ürünlerde stabilizasyonu sağlamak için kullanılır.

Sivrisinek kovucu spreylerin içerisinde kıvamlaştırıcı etken madde olarak kullanılır.

Meyveli içeceklerde daha iyi bir görünüm saplamak için kullanılır.  Düşük ph ortamlarında hızlı çözünürlüğe sahiptir. Bu sayede çözülmeyen partikülleri süspanse etmek için kullanılır.

Peynir imalatında, keçiboynuzu zamkı karışımı ile sertliği arttırmak için kullanılır.

Glütensiz ürünlerin ve az yağlı yiyeceklerin imalatında kullanılır.

Petrol sahalarında sodyum perkarbonat ve amonyum persülfat gibi oksitleyici ajanlarla birlikte kullanılarak kırıcı maddenin oluşturulmasını sağlar.

Unlu mamuller ve makarnada glüten yerine ve hamur işlemede kullanılır.

Şarap üretiminde kontrollü salım maddesi olarak kullanılan tabletlerin üretiminde bağlayıcı olarak kullanılır.

İşlenmiş et ürünlerinde kabartma malzemesi olarak kullanılır.

Diş macunu, kremler, losyonlar ve şampuanların imalatında viskozite arttırmak ve iyi bir akış sağlamak amacıyla kullanılır.

Mantar ve böcek öldürücülerin imalatında kıvam verici olarak kullanılır.

Deterjan, boya sektöründe kullanılmaktadır.

Akne ve sivilce tedavisi için salisilik asit ve diğer bazı kimyasallarla kullanılarak kıvam vermeyi ve ilacın diğer maddelerinin bir birine bağlanması için kullanılır.

Tutkal yapımında kıvam vermek için kullanılır.

Evcil hayvan mamalarında bağlayıcı olarak kullanılmaktadır.

Sosis kaplamasında film oluşturmak için kullanılır.

 

AMBALAJ

25 kg torbalar halinde

 

DEPOLAMA

Serin ve kuru bir alanda muhafaza edilmelidir.