AKER KİMYA

ASİTLER

STEARİK ASİT

Stearik asit, CH3(CH2)16COOH formüllü 18karbon zincirli doymuş bir yağ asididir. Bitkisel ve hayvansal yağdan türetilir. Çoğu hayvan ve bitkilerden elde edilen katı-sıvı yağlarda, ekseriya gliserid stearin şeklinde bulunur. Katı halde mumsu bir yapısı vardır. Stearik asidin tuzları ve esterleri stearatlar olarak adlandırılır. Doğada bulunan en yaygın doymuş yağ asitlerindendir. 

Favoriler

TEMEL ÖZELLİKLERİ

FORMÜL: CH3(CH2)16COOH

KİMYASAL ADI: octadecanoic acid,

Saf Form, Stearofanik Asit, Hidrofol Asit,

GÖRÜNÜM: Granül veya toz

ERİME NOKTASI: 69,3 °C

MOLAR KÜTLE: 284,48 g/mol

YOĞUNLUK: 941 kg/m³

KAYNAMA NOKTASI: 361 °C

ÇÖZÜNÜRLÜK: Suda çözünmez asetonda çözünür.

KIRILMA İNDEKSİ: 1,4299

 

KULLANIM ALANLARI

Stearik asit amidleri, su geçirmez kumaş üretiminde kullanılır.

Bazı gıdalarda katkı maddesi olarak kullanılır.

Sabun, deterjan, şampuan, tıraş kremi gibi kozmetik alanlarında üretimde kullanılır. Sabunlar dolaylı olarak stearik asidin esterleri kullanılarak üretilir ve bu sabunun sertleşmesi sağlanır.

Seramik tozların enjeksiyonla kalıplanması ve preslenmesi sırasında kullanılan yaygın bir yağlayıcıdır.

Taş kalıplarda pişirilen köpük lateks için kalıp ayırıcı olarak kullanılır.

Mum yapımında kullanılır.

Şekerlerde sertleştirici olarak basit şeker ve mısır şurubu ile birlikte kullanılır.

Pastel boya yapımında kullanılır.

Kauçukta hızlandırıcı ve yumuşatıcı aktivatör olarak kullanılır.

Hayvansal yağ üretiminde kullanılır.

Köpük önleyicilerde kullanılır.

Elektrik kablo üretiminde kullanılır.

 

AMBALAJ

25 kg Kraft torbalarda bulunur.

 

DEPOLAMA

İyi bir şekilde havalandırılan, serin ve kuru bir mekânda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edilmelidir.