AKER KİMYA

DETERJAN KOZMETİK KİMYASALLARI

PALMİTİK ASİT

Palmitik asit, C16H32O2 formülüne sahip hayvan bitkilerde bulunan en yaygın doymuş yağ asididir. Yağın sabunlaştırılması ve asitleştirilmesi işleminden sonra ayrıştırılmasıyla elde edilir.

Favoriler

PALMİTİK ASİT ÖZELLİKLERİ

Beyaz renkte ince pul formdadır.

Suda çözünmez. Etanolde, eter, kloroform ve asetik asitte kolayca çözünür.

Bazlarla, oksitleyici ve indirgeyici maddelerle reaksiyona girer.

Renk ve oksidasyon stabilitesi iyidir.

 

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

CAS NUMARASI: 57-10-3

MOLEKÜLER FORMÜL: C16H32O2

KİMYASAL İSMİ: Palmitik asit, Heksadekanoik asit

ERİME NOKTASI: 62,9 °C

KAYNAMA NOKTASI: 340,6 °C

MOLAR KÜTLE: 256,4 g/mol

Yoğunluk: 853 kg/m³

KIRILMA İNDEKSİ: 1.454

PARLAMA NOKTASI: 154.1 °C

 

KULLANIM ALANLARI

Kozmetik ve ilaç sektöründe emülgatör olarak kullanılır.

Saç yağı, saç kremlerinin yapımında koku vermesi amacı ile kullanılır.

Mürekkep yapımında köpük giderici ve dağıtıcı ajan olarak kullanılır.

Tekstil kimyasalları olarak kullanılır.

Mum ve sabun yapımında esans olarak kullanılmaktadır.

Su yalıtım maddesi olarak kullanılır.

Kokusuz kloramfenikol ve çeşitli palmitik asit metal tuzları üretmek için kullanılır.

Emülsiyon polimerizasyonunda emülgatör olarak kullanılır.

Anyonik ve non iyonik yüzey aktiflerin üretiminde kullanılır.

Gıda sektöründe topaklanmayı önleyici olarak kullanılır.

Düşük yağlı süt üretiminde sütten alınan yağla beraber kaybolan A vitamini (retinol) yerini almak için retinol ile palmitatın esterleşmiş hali olan retinil palmitat geri eklenir.

 

AMBALAJ

25 kg torbalar halinde

 

DEPOLAMA

Serin ve kuru bir alanda muhafaza edilmelidir.