VETERİNER VE İLAÇ KİMYASALLARI

ADİPİK ASİT

Adipik asit, (CH2)4(COOH)2 formülüne sahip dikarboksilik asittir. Siklohekzanın yükseltgenmesiyle elde edilir. Doğada nispeten az olarak bulunurken, idrar ve kanda tipik bir biçimde eksojen olarak bulunmaktadır. Adipik asitin tarta benzeyen bir tadı vardır.

ASPARTAM

Aspartam, C14H18N2O5 formülüne sahip bir tatlandırıcıdır. Kimyasal olarak aspartat ve fenil alanin aminoasitlerinden oluşmuş bir dipeptidin metil esteridir. Sofra şekerinden yaklaşık 200 kat daha tatlı olan yapay tatlandırıcıdır. Çok fazla kullanıldığında acı bir tat meydana gelmektedir.

SODYUM TİYOSÜLFAT

Sodyum tiyosülfat, Na2s2o3 formülüne sahip sodyum ve tiyosülfat iyonlarından oluşan inorganik bir sodyum tuzudur. Ortam sıcaklığı 33 derece üstüne çıkmaya başladığında madde suyunu kaybetmeye başlar. Sıcaklık 48 dereceye ulaştığında ise kendi suyunda erimeye başlar.

SİLİKA JEL (BEYAZ)

Silika jel, SiO2+H2O+CoCl2 formülüne sahip silikon dioksit yapısında en yaygın kullanılan nem alıcı malzemedir. Yapısında nanometre boyutundaki gözenekleri sayesinde oldukça yüksek yüzey alanına sahiptir ve bu özelliğinden dolayı rutubeti yüksek verimlilikle bünyesinde tutmaktadır.

BİOTİN

Biotin, C10H16N2O3S formülüne sahip H vitamini veya B7 vitamini olarak da adlandırılan vitamindir. Yağ, protein ve karbonhidrat metabolizmalarında koenzimdir. Hücre gelişimine, saçlara ve tırnaklara pozitif etkisi ile katkıda bulunur.

MİNOKSİDİL

Minoksidil, C9H15N5O formülüne sahip bir vazodilatör ilaçtır. Saç büyümesini sağlaması ve kelliği önlemede kullanılan etken bir maddedir.

BAKIR KLORÜR

Bakır klorür, CuCl2-2h2O kimyasal formülüne sahip doğada doğal olarak nantokit olarak oluşan bakır mineralidir. Elemental bakırın klor gazı ile pişirilmesi sonucu elde edilir. Yumuşak asit sınıfına giren Lewis asidi olarak gösterilir.

LAURİK ASİT

Laurik asit, C12H24O2 formülüne sahip yağlı karboksilik asittir. Çeşitli bitki ve hayvansal katı ve sıvı yağlarda doğal olarak bulunur. Hindistan cevizi yağı içindeki yağ asitlerinin %50 sini oluşturur. Yaşlanma etkilerine karşı ürünlerde sıklıkla kullanılır.

SORBİTOL (TOZ-GRANÜL)

Sorbitol, C6H14O6 kimyasal formülüne sahip elma, kuru erik, kiraz, üzüm vb. meyvelerde doğal olarak bulunan şeker alkolüdür. Sorbitol, endüstriyel olarak glikozun yüksek basınçç ve sıcaklık altında nikel veya ruthenium gibi katalizörler eşliğinde hidrojenlenmesi ile üretilir.

1 2 3 4 12 13 14